ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

16.7.17

ΤΟ "ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ": 2012 - Τι έλεγε ο νύν αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος για τους εμπρησμούς σε Μεταμόρφωση και Μεταξάδα

2012 - ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΤΟΥ ΝΥΝ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΠΕΛΙΟΥ ΤΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ Π.Υ.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ " ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ -ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΣΑ ΜΕΤΑΞΑΔΑ !!!
 
«Το φαινόμενο των πυρκαγιών κάθε χρόνο σε Μεταμόρφωση και Μεταξάδα δεν έχει να κάνει μόνο με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού. Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι πιο σύνθετο».
 
Αυτό τόνισε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτα, πύραρχος, Βασίλης Καπέλιος, με το θέμα που απασχολεί κάθε χρόνο ολόκληρη τη Μεσσηνία, αφήνοντας πολλά ζητήματα ανοιχτά που πιθανών πρέπει να ερευνηθούν και από άλλες υπηρεσίες ή Διωκτικές αρχές.
Όλοι μιλούν για εμπρησμούς και από την εμπειρία που έχει αποκτήσει ο κ. Καπέλιος, όταν υπηρέτησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων ως διοικητής, ερευνώντας τις συγκεκριμένες υποθέσεις, είναι ότι ο κόσμος εκεί στη περιοχή, φοβάται να μιλήσει.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Καπέλιος, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που οδεύει προς το τέλος της, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα πολύ καλύτερα από τα περσινά.
Επισημαίνει όμως, ότι φέτος υπήρξαν πιο επικίνδυνες πυρκαγιές, που είχαν επίκεντρο τις δασικές περιοχές.

Πιο επικίνδυνες
Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα για τη Μεσσηνία από τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία οδεύει προς το τέλος της;

Όσον αφορά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση απ’ ότι είμαστε πέρυσι, παρόλο που πέρυσι ήταν μια πολύ επιτυχής περίοδος. Δεν έχουν βγει ακόμα τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία, αλλά από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται να έχουμε περισσότερες πυρκαγιές και πολύ λιγότερα καμένα στρέμματα σε ότι αφορά την περιοχή αρμοδιότητας της Π.Υ. Καλαμάτας.
Γενικότερα για το νομό Μεσσηνίας, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, όπου εκεί το τελευταίο διάστημα είχαμε κάποιες μεσαίες πυρκαγιές, όπως οι πυρκαγιές στον Αετό, στο Σουληνάρι, στη Μεταμόρφωση, ήταν καλή η κατάσταση.
Εκεί ίσως να είναι περισσότερη η καμένη έκταση, αλλά και εκεί δεν είναι ακραία τα πράγματα, μιας και αυτές οι πυρκαγιές που αναφέραμε, είναι περίπου 100 στρέμματα η κάθε μία και λιγότερο.
Από πλευράς επικινδυνότητας, είναι αλήθεια ότι, οι φετινές πυρκαγιές ήταν πολύ πιο επικίνδυνες από αυτές της περσινής αντιπυρικής περιόδου. Είναι πυρκαγιές που μπήκαν σε αμιγές δάσος και δασικές εκτάσεις, όπως η πυρκαγιά του Ταϋγέτου στα Πηγάδια, που μπήκε το βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπως η πυρκαγιά στον Αετό, στο Σουληνάρι, στη Μεταμόρφωση από την οποία κινδύνεψε και το χωριό. Πιστεύω όμως ότι ο μηχανισμός των πυροσβεστικών δυνάμεων στο νομό μας, ανταποκρίθηκε μόνος του χωρίς ενισχύσεις από άλλες υπηρεσίες της περιφέρειας, με τη βοήθεια βέβαια και των PZL που είναι στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά και από εθνικά εναέρια μέσα, και έτσι οι πυρκαγιές περιορίσθηκαν πολύ γρήγορα.

Χρησιμοποιήσατε την λέξη «μπήκαν φωτιές». Μιλάμε για εμπρησμούς;
 
Όταν μια πυρκαγιά εκδηλώνεται τα μεσάνυχτα ή 2.00 τα ξημερώματα μέσα σε δασική έκταση, θεωρώ ότι είναι πολύ ελάχιστες οι πιθανότητες να είναι από αμέλεια. Πιστεύω ότι κάποιες από αυτές είναι από πρόθεση. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το πούμε απόλυτα αυτή τη στιγμή, αλλά εκεί οδηγεί η όλη έρευνα. Το Ανακριτικά τμήματα των Π.Υ. Καλαμάτας και. Γαργαλιάνων, εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, συλλέγουν στοιχεία για όλες τις περιπτώσεις, τα αξιοποιεί σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, όπως η Αστυνομία, ενημερώνεται ο κ. Εισαγγελέας και πιστεύω ότι κάποια στιγμή, εφόσον υπάρχουν, θα έχουμε αποτελέσματα σε ότι αφορά τον εντοπισμό υπόπτων.

Έχουν κάποια στοιχεία ή ενδείξεις αυτή τη στιγμή;

Ακόμα είμαστε στη συλλογή των στοιχείων για τις φετινές πυρκαγιές. Ο κ. Εισαγγελέας ενημερώνεται για τα στοιχεία που συλλέγουμε. Με την ολοκλήρωση των φακέλων θα σταλούν στον κ. Εισαγγελέα και αυτός θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ή όχι.
Εμείς κάνουμε την προανάκριση.

Κάποιοι μιλούν για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών από το Ανακριτικό;

Δεν θα συμφωνήσω με αυτό. Για τον εντοπισμό υπόπτων υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Η αυτόφωρη διαδικασία, δηλαδή κάποιων να τον δεις ή αν στο καταγγείλουν ότι έβαλε τη φωτιά ή διαφορετικά να κάνεις μια μεθοδευμένη εργασία, να συλλέξεις στοιχεία και  τεκμηριωμένα να αποδείξεις ότι υπάρχει εμπρηστής.
Σε αυτές τις πυρκαγιές, δεν υπήρξε αυτόφωρη διαδικασία, διότι δεν είδαμε κάποιον να βάζει τις πυρκαγιές, ούτε είχαμε καταγγελία, οπότε η επόμενη κίνησή μας ήταν να συλλέξουμε στοιχεία και να κάνουμε προανάκριση. Τα στοιχεία όμως της προανάκρισης δεν ανακοινώνονται.
Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν δουλεύει η υπηρεσία προς αυτή την κατεύθυνση.

Πως ανταποκρίθηκαν φέτος φορείς και πολίτες στην καταπολέμηση των πυρκαγιών; Οι Δήμοι έλαβαν μέτρα για τις χωματερές;

Στο νομό μας έχουν περιορισθεί πλέον οι χωματερές που χρησιμοποιούν οι Δήμοι. Υπάρχουν βέβαια χώροι που είναι ανεξέλεγκτοι και μπορεί να τους χρησιμοποιούν και πολίτες, ίσως και κάποιοι Δήμοι.
Η Επιτροπή που τις έλεγξε βρήκε ελλείψεις και υπάρχει κίνδυνος από αυτές. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε απόδειξη ότι έχει ξεκινήσει φέτος πυρκαγιά από χωματερή. Υπήρξε μια πυρκαγιά στην περιοχή του Δωρίου, η οποία όμως ήταν κοντά στη χωματερή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκίνησε από τη χωματερή Αυτό θα το δείξει η προανάκριση.
Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τη περιφέρεια, την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας και όλους τους δημάρχους. Βοηθούν όλοι οι φορείς με όποιες δυνατότητες έχει ο καθένας. Οι υπάλληλοι που έρχονται και οι εθελοντές έχουν πια εξοικειωθεί μαζί μας και μας βοηθάνε ιδιαίτερα. Καλή συνεργασία έχουμε και με τους απλούς πολίτες, οι οποίοι είναι συνεργάσιμοι, αναγνωρίζουν το έργο μας, μάς συμπαραστέκονται, μας βοηθάνε, μας φέρνουν ένα μπουκάλι νερό, βλέπουν πόσο δύσκολο και κοπιαστικό είναι αυτό το έργο, φέρνουν τα τρακτέρ τους. Εγώ πραγματικά τους ευχαριστώ όλους.
Εκείνους που πραγματικά θα ευχαριστήσω, είναι τους συναδέλφους μου, οι οποίοι δουλεύουν χωρίς να παραπονιούνται, κουράζονται, και έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους. Πιστεύω ότι τους αξίζουν συγχαρητήρια, όχι γιατί είμαι διοικητής τους, αλλά πραγματικά είναι αξιέπαινοι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Και φυσικά να επισημάνω τη σημαντική παρουσία του κλιμακίου PZL στην Καλαμάτα, οι οποίοι μας βοηθάνε πάρα πολύ, αλλά και όλους τους φορείς την Αστυνομία την πολεμική αεροπορία, τη ΔΕΗ, κ.ά.
Μπορεί εμείς να είμαστε υπεύθυνοι για την καταστολή των πυρκαγιών, μπορεί το βάρος και η ευθύνη να πέφτει σε εμάς, αλλά η λέξη συνεργασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Κι εκεί πρέπει να δώσουμε βαρύτητα. Να ξεπεράσουμε εγωισμούς και συμπεριφορές «εγώ δεν είμαι αρμόδιος, άρα δεν κάνω τίποτα». Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Έχουμε υποχρέωση να σώσουμε την περιοχή μας.


Υπάρχουν περιοχές στη Μεσσηνία που «παραδοσιακά» κάθε χρόνο καίγονται. Χωριά απειλούνται και όλοι λέμε ότι δεν είναι σύμπτωση κάθε χρόνο να έχουμε φωτιές στην ίδια περιοχή.
Πως το αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτών των περιοχών;


Το μεγάλο πρόβλημα στη Μεσσηνία είναι η περιοχή της Μεταμόρφωσης και της Μεταξάδας και ίσως κάποιες άλλες περιοχές, τις οποίες ως υπηρεσία εντοπίζουμε ότι κάθε χρόνο έχουμε πυρκαγιές. Σε αυτές τις δεύτερες περιπτώσεις τα περιστατικά, είναι μεμονωμένα, το φαινόμενο παρακολουθείται και δεν υπάρχει τόσο ιδιαίτερο πρόβλημα.
Οι περιοχές που προαναφέραμε όμως (Μεταμόρφωση – Μεταξάδα) μας έχει δώσει πολλές πυρκαγιές. Επειδή η περιοχή αυτή ανήκει στην αρμοδιότητα της Π.Υ. Γαργαλιάνων, εκείνο που μπορώ να πως επειδή έχω υπηρετήσει σε αυτή την υπηρεσία ως διοικητής το 2010, είναι ότι προσπάθησα μέσα από έρευνες, κινητοποιώντας μηχανισμούς, πλησίασα ανθρώπους της περιοχής, να δω τι συμβαίνει. Γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο στην περιοχή.
Η αλήθεια είναι ότι διέκρινα πως άνθρωποι, δεν ξέρω αν γνώριζαν, πάντως φοβόντουσαν να μιλήσουν.
Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο και τι συμβαίνει. Έχουν γίνει προανακρίσεις σε αυτό το θέμα, έχουν παρθεί πολλές καταθέσεις, παρόλα αυτά όμως το πρόβλημα παραμένει. Δεν ξέρω αν αυτό το φαινόμενο στην περιοχή εκεί έχει να κάνει μόνο με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού. Πιστεύω ότι είναι πιο σύνθετο το ζήτημα.

Της Βίκυς Βετουλάκη - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΑΡΡΟΣ