ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

9.1.20

ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ -ΝΕΣΤΟΡΟΣ ! Ζεστο χρήμα από ΑΠΕ στα ταμεία 101 δήμων !

 Ο ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ "ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ " ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΥΟ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ !

 Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ !

Ο ΔΑΠΕΕΠ ολοκλήρωσε, την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019, την καταβολή 5,757 εκατ. ευρώ προς 101 δήμους σε όλη τη χώρα. 

Το ποσό αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη που λαμβάνουν οι δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων φιλοξενούνται μονάδες ΑΠΕ. 

Με την καταβολή αυτή του ΔΑΠΕΕΠ εξοφλούνται τα αντισταθμιστικά οφέλη του πρώτου εξαμήνου του 2019.

«Ο ΔΑΠΕΕΠ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η επιτυχία του εθνικού στόχου περνά μέσα από την κοινωνική αποδοχή των ΑΠΕ και σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρει με αφορμή την ολοκλήρωση της καταβολής των αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς τους 101 δήμους, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. «Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν μόνο κέρδη από την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στα διοικητικά τους όρια και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε με έμφαση», προσθέτει ο κ. Γιαρέντης.
Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, τον οποίο και ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της καταβολής των αντισταθμιστικών για το Α εξάμηνο του έτους. 
Ο κ. Γιαρέντης διαβεβαίωσε τον κ. Παπαστεργίου ότι οι πληρωμές στους δήμους αποτελούν προτεραιότητα για το Διαχειριστή ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με την ΚΕΔΕ με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους δήμους που φιλοξενούν σταθμούς ΑΠΕ στα διοικητικά τους όρια.
Ως γνωστόν από κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (πλην των παραγωγών ΑΠΕ από φ/β σε κτίρια και των αυτοπαραγωγών) παρακρατείται το 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο 1% αποδίδεται υπέρ των οικιακών καταναλωτών εντός των διοικητικών ορίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, το 0,3% αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και το 1,7% αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ.
Σημειώνεται τέλος ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ ΟΤΑ προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων του κάθε δήμου.