ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

28.2.11

Δήμος Πύλου – Νέστορος – Επέστρεψε η αποστολή από το Cilento !

Στο πλαίσιο της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής ως άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας από την UNESCO και της συμφωνίας των εμβληματικών κοινοτήτων των τεσσάρων χωρών για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν επίσημες εκδηλώσεις και συναντήσεις στην περιοχή του Cilento της Ιταλίας από 24-26 Φεβρουαρίου. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες εκδηλώσεις στην εμβληματική κοινότητα του Chefchaouen του Μαρόκο στις 13 και 14 Μαρτίου 2010.
Στην εθνική αποστολή συμμετείχαν μαζί με τους εκπροσώπους των Υπουργείων Πολιτισμού & Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως εκπρόσωποι της εμβληματικής κοινότητας της Κορώνης με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πύλου -Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, η Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφολογίας και Διευθύντρια του συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα Αντωνία Τριχοπούλου και ο Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Modena και Βυζαντινής Ιστορίας στο College Year in Athens Andrea Nanetti, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της εμβληματικής Πόλης της Κορώνης Ιωάννης Παπασαραντόπουλος και η Αναστασία Γιαλλελή στέλεχος του Δήμου Πύλου -Νέστορος, Γεωπόνος.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών απηύθυναν χαιρετισμούς στο συνέδριο, ο Gianfranco Galan, Ιταλός Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής και ο Amilcare Troiano, Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου του Cilento (αναγνωρισμένο από την UNESCO), καθώς και εκπρόσωποι από άλλες τοπικές αρχές.
Στη συνέχεια, πέντε Ιταλοί καθηγητές πανεπιστημίου πήραν το λόγο και μίλησαν για τις διάφορες πτυχές του θέματος «Γεωργία, Τρόφιμα και Πολιτισμός».
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης των εμβληματικών κοινοτήτων της Κορώνης, του Cilento, της Soria και του Chefchaouen.
Συντονιστής της συνόδου ήταν ο Καθηγητής Pier Luigi Petrillo (συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την UNESCO στο Γραφείο του Ιταλού Υπουργού Γεωργίας, Τροφίμων και Δασικής Πολιτικής). Ο Καθηγητής Petrillo, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στην «άυλη πολιτιστική κληρονομιά, ο τοπικός παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός, επειδή εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο τη μεσογειακή διατροφή και τον τρόπο που μπορεί να προωθηθεί και να προστατευθεί». Επιπλέον πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη που έχουν σήμερα οι ανακηρυγμένες από την UNESCO εμβληματικές κοινότητες, προκειμένου να «προστατέψουν και να προωθήσουν τις αξίες της μεσογειακής διατροφής στην μελλοντική γενιά, σύμφωνα με την έννοια της ελληνικής ρίζας του όρου «διατροφή».
Ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων τις προτάσεις της εμβληματικής κοινότητας της Κορώνη, οι οποίες έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τις άλλες εμβληματικές κοινότητες και έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης από τον καθηγητή Pier Luigi Petrillo (UNESCO-ΙΤΑΛΙΑ).
Οι προτάσεις ήταν οι εξής:
1) Δημιουργία ενός δικτύου των εμβληματικών κοινοτήτων μέσω της αδελφοποίησής τους, με τη συμμετοχή του Εθνικού Πάρκου του Cilento.
2) Η δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων στις τέσσερις γλώσσες για την ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων.
3) Η επόμενη συνάντηση των εμβληματικών κοινοτήτων να πραγματοποιηθεί στην Κορώνη στις αρχές Ιουνίου.
Επίσης, ο Ισπανός εκπρόσωπος πρότεινε:
α) Σε κάθε εμβληματική κοινότητα να ονομαστούν τρεις δρόμοι με τα ονόματα των εμβληματικών κοινοτήτων.
β) Να τοποθετηθεί πινακίδα στην είσοδο της κάθε εμβληματικής κοινότητας που να γράφει «Εμβληματική Κοινότητα της UNESCO για τη Μεσογειακή Διατροφή- Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας»
γ) Δημιουργία Λεξικού της μεσογειακής διατροφής σε 6 γλώσσες.
δ) Πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών από τις εμβληματικές κοινότητες.
Ακολούθως, ο Ιταλός εκπρόσωπος της κοινότητας του Cilento πρότεινε:
1) Οι εμβληματικές κοινότητες με τη σειρά μπορούν να επισκεφθούν για μια εβδομάδα το Cilento για να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους (και πρώτη θα μπορούσε να είναι Κορώνη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Hamilcar Troaino).
2) Κάθε χρόνο να πραγματοποιείται μια εβδομάδα σπουδών σχετικά με τη μεσογειακή διατροφή στο «Κέντρο Μελετών για τη Μεσογειακή Διατροφή».
Η αποστολή στέφθηκε με πλήρη επιτυχία και έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις, τόσο οι δικές μας όσο και των άλλων εμβληματικών κοινοτήτων. Επίσης, στην Κορώνη θα υπογραφεί το πρώτο κείμενο Συνεργασίας των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων στα πλαίσια των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Cilento με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και άμεση υλοποίηση των στόχων που ετέθησαν. Πλέον, περνάμε από την θεωρία στην πράξη. Σε αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Πύλου – Νέστορος παίζει σημαντικό ρόλο.